Pers

Salomonsoordeel is een intense theatrale ervaring, waarbij het abstracte politieke debat over migratiebeleid invoelbare proporties krijgt. In lijn met zijn eerdere werk zorgt theatermaker Ilay den Boer ervoor dat geen enkele toeschouwer zich afzijdig kan houden.

11 SEPT 2022: Ilay den Boer heeft op het Gala van Het Nederlands Theater Festival de Regieprijs 2022 gewonnen voor Salomonsoordeel, 'voor de meest indrukwekkende regie van het afgelopen seizoen'. De voorstelling maakte deel uit van de selectie van het Nederlands Theater Festival 2022 en behoort daarmee tot één van de 12 mooiste en meest indrukwekkende theatervoorstellingen van seizoen '21-'22.

26 juni 2023: Ilay werd genomineerd voor de Gieskes Strijbis Theaterprijs. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit vande podiumkunsten in Nederland.

Deel uit juryrapport TF 2022
'Salomonsoordeel is een belangrijke ethische denkoefening die je actief uitdaagt voorbij te gaan aan reflexen van makkelijke antwoorden en snel oordelen. Nuance is voorwaardelijk om de complexiteit van het vraagstuk te begrijpen. Den Boer toont daarmee zowel de grote waarden als de pijnlijke omissies van ons asielsysteem.'

Adviescommissie Gieskes Strijbis Theaterprijs over Ilay: De geëngageerde theatermaker en acteur Ilay den Boer is een werkelijk unieke en gedrevenpodiumkunstenaar. Hij koppelt maatschappelijke thema’s aan theaterwerk waarin diepgaande relatiestussen mensen en de dilemma’s die hen tot elkaar brengen en veroordelen, centraal staan. Om tot dekern te komen is diepgravend onderzoek in zijn werkpraktijk cruciaal en weet hij dit onderzoekvervolgens te vertalen naar een meervoudige uitwerking: voor publiek in een (interactieve)theatervoorstelling tot cursus voor aanstaande ambtenaren.

Recensies Salomonsoordeel - première 4 juli 2021

“Resultaat is een belangrijke ethische denkoefening. (...) In de morele dilemma’s die Den Boer opwerpt, ontstijgt hij regelmatig de anekdote.” ●●●● NRC - Sander Janssens
Complete recensie NRC

“Salomonsoordeel maakt de grote kwestie van immigratie behapbaar in het theater.
(…) Dat werkt geweldig.” ★★★★ Volkskrant - Karin Veraart
Complete recensie Volkskrant

“Waardevolle zoektocht naar menselijkheid in asielbeleid.” Theaterkrant - Sara van der Kooi
Complete recensie Theaterkrant

"Ilay den Boer verlegt grens tussen theater en journalistiek met Salomonsoordeel."
Complete recensie Cultureel Persbureau

Persaandacht overig
"In wat voor wereld willen wij eigenlijk leven?"
Compleet artikel Brabants Dagblad


Voor informatie en persaanvragen:

Saskia de Ruiter
saskia@sasderuiter.nl
06-4784 2725